Školski vrt OŠ Augusta Šenoe

Školski vrt OŠ Augusta Šenoe

Ponosni smo na njega

Već mnogo godina U Osnovnoj školi Augusta Šenoe sadi se vrt. On se nalazi u sredini škole, okružen zgradom, nije baš velik, ali je posađeno mnogo biljaka. Ima drveća, uzgajaju se i razni začini te povrće koje kuharica iskoristi kad nešto priprema učenicima. Prošle godine, primjerice, učenici su sadili mrkvu – ljubičastu, bijelu, narančastu i crvenu.

Sade se i bundeve te tikvice s kojima od 2008. godine svake jeseni škola ide na izložbe u Retfali. Za sjećanje na djecu koja su poginula u Drugom svjetskom ratu sadili su se šafrani koji će na proljeće procvjetati. Planira se sadnja još različitoga povrća te ljekovitih biljaka.

Prije je svaki razred imao svoju gredicu i učenici su ondje boravili mnogo više, no poslije nije bilo zanimanja za to. Vrt se počeo obnavljati 2013. godine kada je učiteljica prirode Biljana Pavić počela predavati prvim razredima koji su u vrt unijeli malo više djetinjstva i sreće.

Sadnjom biljaka i čišćenjem školski Ekolozi koje vodi učiteljica prirode vrt održavaju svaki dan. Organiziraju se i presađivanja biljaka te se iskorištava kompost. Svaki se mjesec organizira kompostiranje, a kompost se iskoristi za biljke u vrtu, a i u učionicama. Kompostiranje uvijek vodi školski domar koji pokazuje djeci kako treba kompostirati i uči ih novim činjenicama o prirodi. I drugi učitelji brinu se za vrt te ga održavaju zajedno s učenicima.
Djeca se rado odazivaju na čišćenja i sađenja vrta zato što ih to katkad može „izvući“ s nastave. Osim toga, koriste ga za zabavu, igraju lovice ili u njemu samo pričaju. No neki učenici se ne ponašaju prema vrtu kako treba, nego uništavaju biljke i prljaju vrt.

Poslije svake sadnje i čišćenja učiteljica na školskoj web-stranici objavi fotografije jer vrt je ponos škole i ističe ju kao eko-školu te kao vjerojatno jedinu školu u Osijeku koja uzgaja vrt već toliko godina.

Napisala: Ema Benković
OŠ Augusta Šenoe, 6. r.
CIO, Novinarstvo