Naši novinari posjetili Glas Slavonije

Naši novinari posjetili Glas Slavonije

Nikada im nije dosadno

* Nikada ne treba pretjerivati. Moramo pronaći nešto što nas zanima i uvijek moramo gledati, slušati i promišljati o onome što nas okružuje i o onome što se oko nas događa.

Kako bi saznali kako se novine stvaraju, što sve rade lektori i grafički urednici, polaznici radionice Novinarstvo Centra izvrsnosti Osijek posjetili su u listopadu 2018. redakciju Glasa Slavonije u Osijeku. Kroz redakciju i cijelu zgradu provela nas je zamjenica glavnoga urednika Dijana Pavlović.

Od nje smo saznali da je novinarstvo vrlo dinamičan posao i da novinar ima vrlo malo slobodnog vremena. Novinar je novinar 24 sata dnevno i u svakom trenutku, rekla nam je, prati i reagira na vijesti. Uvijek postoji mogućnost da se informacija primljena ujutro potpuno promijeni do kraja dana. Osim toga, potrebno je reagirati na mnogo dojava, događaja i informacija.

POSAO ZA ZNATIŽELJNE

– U pravilu, ovaj posao ne izabereš sam, on izabere tebe. Tko jednom uđe u novinarstvo, teško iz njega izlazi. Težak je to posao, ali je lijep. Teško da će ti ikada biti dosadno. Cijeli ćeš život učiti i napredovati u bilo kojem smislu. Ako si znatiželjna osoba, novinarstvo će ti se sigurno svidjeti – istaknula je Dijana Pavlović.

U Glasu Slavonije čitateljima su najzanimljivije lokalne vijesti. Na te tekstove uvijek je najviše reakcija, zatim na rubrike Sport i Crna kronika. A da bi tekstovi bili privlačni, urednici i grafički urednici, upotrebljavajući program Story – Editor, planiraju izgled novina. Izgled novina, kao i članci koji će se pojaviti u njima, planiraju se katkad i tjedan dana prije izlaska novina.

Nakon što smo vidjeli kako grafički urednici rade na grafičkom izgledu, nakratko smo razgovarali i s lektoricama. Glas Slavonije poznat je po tome što osobitu pozornost posvećuje gramatičkoj i pravopisnoj točnosti tekstova.

MNOGO IDEJA, MALO VREMENA

U cijeloj zgradi, u kojoj radi otprilike 150 ljudi, vladala je toga dana pozitiva, ali i tišina, jer smo ondje bili u kasnim poslijepodnevnim satima kad je većina novinara otišla. Jedna od onih koji su još bili u redakciji je mlada novinarka Jasenka Pejaković, koja se bavi područjem kulture i obrazovanja.

Njoj je najkompliciraniji dio posla razdoblje kad ima jako puno ideja koje želi ostvariti, a ima vrlo malo vremena. Kao primjere najtežih tema, „kad se u novinama uvijek mora jako paziti koje će se riječi koristiti i kako će se rečenice oblikovati“, navela je temu o trenutačnoj razini reintegracije, odnosno koliko se djeca danas odvajaju u posebne razrede s hrvatskom nastavom i srpskom nastavom. Također aktualnu temu o „osvježivačima zraka“ te ostalim psihoaktivnim drogama koje su još uvijek legalne, zakonom nezabranjene. Zaključila je da je to vrlo velik problem u našem društvu, naročito u Osijeku. Sve veći broj mladih završava na hitnoj pomoći zbog tih droga. O toj se temi treba pričati, ali to je prilično osjetljiva tema.
VRATA SU OTVORENA

Jasenka je brzo je shvatila koliko je novinarima vrijeme dragocjeno. U osnovnoj školi bavila se mnogim sportovima, malo i pisala, ali nikad se nije nadala da će se baviti novinarstvom.

– No shvatila sam da nikada ne treba pretjerivati, da moramo pronaći nešto što nas zanima i da uvijek moramo gledati, slušati i promišljati o onome što nas okružuje i o onome što se oko nas događa – istaknula je.

Da bi netko postao novinar, nije potrebno studirati novinarstvo. Ovo je jedan od rijetkih poslova u kojem će te primiti u neku redakciju „ako si pismen i znaš neka pravila o pisanju teksta i pronalaska informacija“, neovisno o diplomi. Zato su svim zainteresiranima vrata otvorena.

Napisao: Marko Ivković
OŠ Višnjevac, 7. b
CIO, Novinarstvo